Zašto nam je važan 25. april?

Autor: Haris Hadžibaščaušević

Danas obilježavamo Svjetski dan drveta. Cilj je na ovaj dan posaditi što više stabala i edukovati o značaju drveta za čovjeka i okolinu. Prva dokumentovana proslava sadnje drveta u okviru festivala seže do 1594. godine, koja se odvila u španskom selu Mondoñedo, da bi 1805. godine, dok je Napoleon harao Evropom, u selu Villanueva de la Sierra lokalni svećenik pokrenuo inicijativu pod imenom “Dan drveta”, kako bi ukazao na važnost drveća za zdravlje, higijenu, ukras, prirodu, okruženje i običaje te tako odlučuje zasaditi stabla i svemu tome dati festivalski prizvuk.

Festival sadnje drveta je trajao tri dana, a svećenik je uspio objaviti i manifest u odbranu drveća, koji je poslan okolnim gradovima i selima kako bi se potaklo na sadnju drveća u drugim zajednicama i tako širila ljubav prema prirodi.

Naime, jedna od prvih stvari koju naučimo jeste da su drveća prirodna pluća, jer uklanjaju CO2, zatim, drveće je čuvar okoliša jer smanjuje i sprečava eroziju tla. Drveće nam daje hranu u vidu proizvodnje kisika i drugih plodova. Drvo je prirodno stanište raznim biljnim i životinjskim vrstama, naročito pticama. Kao materijal, drvo ima ogromnu upotrebu u proizvodnji papira, namještaja i drugih potrepština. Ukratko, drvo je posebna blagodat čovjeku i ukras okoline.

Drveće čini oko 25% svih živih biljnih vrsta na planeti, a prema procjenama u svijetu raste preko 100.000 različitih vrsta drveta. Neke zanimljivosti vezane za drvo:

  • Najstariji živući organizam na planeti;
  • Drveća komuniciraju među sobom i tako se brane od napada raznih insekata;
  • Najstarije poznato stablo koje je čovjek zasadio je smokva čija starost seže do 2293 godine, a nalazi se u Anuradhapuru u Šri Lanki;
  • Najstarije stablo u Evropi je stablo kestena u šumi Carpineto na istočnoj strani vulkana Etna, čija starost se procjenjuje na 2000 godina. Stablo je pod zaštitom UNESCO-a i 1965. godine je proglašeno i nacionalnim spomenikom;
  • Drvo masline je otporno na bolesti, sušu pa i na požar, a procjenjuje se da može živjeti i do nekoliko hiljada godina;
  • Norveška smreka “Old Tjikko” u Švedskoj je stara oko 9550 godina;
  • Pando (lat. krećem se) ili drhtava jasika je naziv za čitavu šumu koja je nastala iz jednog drveta sa izuzetno razvijenim podzemnim korijenskim sistemom, starosti najmanje 80.000 godina, što ovo drvo čini jednim od najvećih i najstarijih organizama na planeti;
  • Čak oko 50% područja naše zemlje je prekriveno šumom.

Danas postoje brojne platforme i aplikacije koje nam nude mogućnosti da za svega nekoliko eura ili dolara posadimo stablo ili čitavu šumu u nekoj državi, a potom da na aplikaciji pratimo napredak sadnje stabla.

Stoga, učimo djecu o značaju drveta kao jednom od glavnih temelja ekosistema naše planete. Učimo ih da provode što više vremena u prirodi i da je čuvaju. Zasadimo i mi jedno drvo s njima i tako pomozimo planeti, jer na koncu drvo može bez nas, ali mi bez drveta ne možemo!

You may also like...

bs_BA