„Upoznajmo Bosnu i Hercegovinu“ – prvi vodič za djecu o Bosni i Hercegovini

Autor: Adi Operta

Na svečanoj promociji održanoj 3. marta u Bosanskom kulturnom centru u Sarajevu, javnosti je napokon predstavljen prvi vodič za djecu o Bosni i Hercegovini pod nazivom „Upoznajmo Bosnu i Hercegovinu“. Uzevši u obzir epidemiološku situaciju, promocija je bila zatvorenoga tipa, ali se prenos mogao pratiti uživo na Facebook stranici Udruženja „Mali ambasadori“.

Naime, „Upoznajmo Bosnu i Hercegovinu“, autora Harisa Hadžibaščauševića i Emira Isovića, je vodič interaktivnog i multimedijalnog karaktera, u kojem će se djeca moći upoznati sa osnovnim značajnostima naše zemlje kroz priče popraćene mnoštvom ilustracija i igrica. Pravi novitet u knjizi su QR kodovi, čijim skeniranjem na telefonu se otvara link koji vas potom vodi do video zapisa na temu iz kulture i tradicije Bosne i Hercegovine. Video zapisi nalaze se na YouTube kanalu Malih ambasadora, na kojem se može pronaći mnogobrojni edukativno-zabavni sadržaj i druge aktivnosti Udruženja.

Knjiga se sastoji iz dva dijelaprvi dio su napisali sami autori i odnosi se na opće karakteristike naše zemlje, dok drugi dio čine dječiji literarni i likovni radovi iz gradova diljem Bosne i Hercegovine, na temu „Moje mjesto je najljepše, a evo i zašto!“. Svoje radove djeca su poslala u okviru nagradne igre, koju su pripremili članovi Udruženja za vrijeme kolektivne izolacije. Potom je odabrano 26 najboljih radova, a za nagradu su uvršteni u vodič.

Knjiga će biti dostupna u svim bolje opremljenim knjižarama po cijeni od 15,00 KM. Kako ističu iz Udruženja, ideja je plemenitog karaktera pa je stoga primarni cilj obradovati djecu slabijega imovinskog stanja, u kom slučaju cijena knjige iznosi 10,00 KM. Prvobitni tiraž je 2000, a s obzirom na veliko interesovanje koje je pobudila knjiga u javnosti, ne sumnjamo da će se tražiti primjerak više.

Na Facebook stranici Malih ambasadora možete pronaći sve detalje glede aktivnosti Udruženja, kao i za samo izdanje knjige „Upoznajmo Bosnu i Hercegovinu“.

Ovim putem, uredništvo portala upućuje iskrene čestitke autorima i članovima Udruženja, uz želju da nastave neumorno raditi na promociji Bosne i Hercegovine kao i do sada.

You may also like...

bs_BA