PRIDNJESTROVLJE (TRANSNISTRIJA) – Država koja to zapravo nije

Autor: Haris Hadžibaščaušević

“Dobro došli u Pridnjestrovsku Moldavsku Republiku!” natpis je koji će vas dočekati na prelasku granice s Moldavijom u ovu zemlju kao što bi vas sličan natpis dočekao negdje drugdje. No, ono što će vas itekako začuditi jeste da se nalazite u državi koja je nepriznata od bilo koje druge države ili međunarodne organizacije na svijetu. Sigurno su svi čuli za Moldaviju, ali mnogi vjerovatno ne znaju da se na razmeđu Moldavije i Ukrajine ugnijezdila još jedna “država“.

Početak 90-ih je bio izrazito buran period ne samo za područje Balkana već se promjene dešavaju i u drugome bloku na istoku Evrope – u SSSR-u. Po raspadu SSSR-a, mnoge države su stekle nezavisnot, a uzevši u obzir ogromnu teritoriju na kojoj se prostirao SSSR, možemo pretpostaviti da je iscrtavanje novih granica bio turbulentan proces. Takav slučaj se desio upravo u Moldaviji, gdje na granici između te države i Ukrajine dolazi do stvaranja još jedne paradržave pod nazivom Pridnjestrovlje ili Transnistrija. O čemu se radi?

Naime, Pridnjestrovlje je oblast između Moldavije i Ukrajine, na lijevoj obali Dnjestra, koja je svoju nezavisnost proglasila jednostrano 2. septembra 1990. godine i na čijoj teritoriji obitava oko 500.000 stanovnika. U periodu od 1991. do 1992. izbio je i kratki rat između moldavskih i pridnjestrovskih oružanih snaga zbog jednostranoga proglašenja nezavisnosti. Iako zvanično dio Moldavije, Pridnjestrovlje posjeduje sve odlike jedne samostalne države. Glavni grad je Tiraspol sa oko 159.000 stanovnika, gdje se nalazi sjedište vlade (parlamentarna republika), a koju se optužuje za korupciju i brojne kriminalne radnje u ovome području poput trgovine oružjem, alkoholom, benzinom i dr. Pridnjestrovlje ima svoju novčanu valutu (Pridnjestrovski rubalj), zastavu (jedina koja još uvijek na sebi ima srp i čekić), sudstvo, policiju, kao i vojsku koja osigurava nepovredivost teritorije. Kišinjev kao glavni grad Moldavije, a zapravo i Pridnjestrovlja, nema apsolutno nikakva uticaja na vladu u Tiraspolu. Zvanični jezici su ruski, moldavski i ukrajinski.

Vijeće Evrope opisuje ovo područje kao “područje zamrznutoga sukoba”. Predsjednik Pridnjestrovlja Jevgenij Ševčuk je u više navrata pozvao Moldaviju da konačno prizna nezavisnost ove proruske oblasti koja se još davne 1990. godine otcijepila. Čak 97% građana oblasti je izrazilo otvorenu želju da Rusija, koja finansijski pomaže oblast, izvrši aneksiju. Rusija i Ukrajina su jedno vrijeme željele riješiti ovo pitanje, ali su postale svjesne da bi to izazvalo lančanu rekaciju u ostalim osjetljivim područjima pa su se stoga povukle i smatraju se zaslužnima za postizanje mira u ovoj oblasti.

Da biste došli do Tiraspola, potrebno je preći granicu između Moldavije i Pridnjestrovlja gdje sve teče po ustaljenoj proceduri na koju smo navikli na svim granicama. Potrebno je pokazati svoje putne isprave, a nakon što dobijete propusnicu, trebate je čuvati za sve vrijeme boravka u ovoj državi. Iako će vas u Tiraspolu dočekati tipična socijalistička arhitektura – oronuli, veliki blokovi dotrajale fasade, ne znači da se posljednjih godina stvari nisu mijenjale.

S obzirom da Moldavija važi za jednu od najsiromašnijih zemalja Evrope, jednako važi i za područje Pridnjestrovlja. Ogromna je razlika u cijenama u poređenju sa nekom drugom zapadnoevropskom zemljom. Cijene su izuzetno niske, kao i plate, što nam govori da život u Pridnjestrovlju nije baš tako prijatan, jer dosta mladih ljudi odlazi u Rumuniju, Ukrajinu ili Rusiju kako bi zaradili nešto više. U prilog tome ide podatak da je BDP per capita svega oko 2000$.

Nesposobnost moldavske Vlade da utiče na bilo koji način na stanje u Pridnjestrovlju se ogleda u incidentu iz 2004. godine kada su zatvorene sve škole u kojima se moldavski jezik pisao latinicom. Naime, ovo područje, kao stvoreno za poliglote koji govore moldavski, ukrajinski ili ruski, je zanimljivo po tome da ukoliko rumunski jezik pišete ćirilicom, onda se naziva moldavski. Pisan latinicom naziva se rumunski. Stoga, škole u kojima se izučava rumunski danas imaju status privatnih škola pa prema tome ne primaju nikakva finansijska sredstva iz Vlade u Tiraspolu.

Za sve koji žele vidjeti kako je život tekao nekada u SSSR-u i na trenutak se vratiti nekoliko decenija unazad, Pridnjestrovlje je idealan izbor. Kao nijemi svjedoci jednoga vremena još uvijek stoje zgrade izgrađene u vrijeme SSSR-a, razne statue Lenjina i drugih komunističkih velikana.

You may also like...

bs_BA