Klimatološko i astronomsko proljeće

Autor: Adi Operta

Danas je u 10 sati i 27 minuta započelo godišnje doba proljeće. Postoje dva tipa proljeća. Klimatolozi kažu da na sjevernoj polulopti proljeće traje mart, april i maj, dok na južnoj polulopti proljeće traje dio septembra, cijeli oktobar, dio novembra i decembra. S druge strane, astronomi kažu da je proljeće počelo danas, budući da sunčevi zraci samo danas padaju okomito na ekvator.

Na današnji datum Sunce izlazi na pravom istoku, a zalazi na pravom zapadu. To se dešava samo dva puta godišnje. Idući put će se desiti za jesenji ekvinocij. Godišnje doba proljeće će trajati 91 dan, sve do 21. juna kada će početi godišnje doba ljeto. Današnji datum je poznat po tome što ga zovemo proljetna ravnodnevnica ili proljetni ekvinocij. Sve tačke na planeti Zemlji imaju istu vrijednost dana i noći, tj. traju po dvanaest sati.

Još jedna pojava je veoma zanimljiva – naime, na sjevernom polu počinje tzv. polarni dan i trajat će punih šest mjeseci, a istovremeno na centralnom dijelu kopna Antartika počinje pojava koja se naziva polarna noć. Proljeće je bilo oduvijek značajno godišnje doba za sve civilizacije svijeta. Stari Rimljani su počinjali godinu sa proljećem, a jedna od najznačajnih prahistorijskih građevina, Stonehenge, nije sasvim slučajno građena u proljeće. Upravo u ekvinocijskom periodu kroz vrata Stonehengea prolaze sunčeve zrake, što pokazuje i slika sa naslovnice teksta.

(Foto – Getty images)

You may also like...

bs_BA