IZ DUBINE DUŠE: Planine u doba korone

Autori: Sondercouple

O planinama Bosne i Hercegovine možemo reći da je napisano mnogo toga, kako sa naučnog, istraživačkog, tako i avanturističkog aspekta. Mi planine naše zemlje pohodimo i o njima pišemo onako prosto iz duše, iskazujemo svoj potpuni doživljaj i iskustvo sa svim činjenicama koje planine donose sa sobom, a sa nadom da će drugi shvatiti njihovu vrijednost te biti potaknuti da ih posjete.

Da biste shvatili šta su to planine, njihovu suštinu i beskraj koji vam pružaju, potrebno je napraviti prve korake u njihova prostranstva. Iz ličnog iskustva, pouzdano vam možemo reći da smo našu zemlju istinski zavoljeli tek onda kada smo počeli istraživati upravo ove njene dijelove. Najljepša stvar kod bosanskohercegovačkih planina je činjenica da su to planine koje su potpuno različite tokom smjene godišnjih doba, kada poprimaju sasvim novi izgled, pružaju drugačiji osjećaj, ali podjednako i zasigurno hrane i odmaraju vašu dušu od svega onoga što svakodnevno pronalazimo u nižim nadmorskim visinama. I to je najljepša istina o planinama.

Posljednja dešavanja koja su zadesila cijeli svijet, a tako i našu državu glede COVID-a, navela su i one koji nikada nisu kročili u oaze bosanskohercegovačke prirode da se upute ka njima. Na planinama nikada više nismo sreli kako iskusnih planinara, tako i onih koji su na samom početku, što nas čini beskrajno sretnim.

Stoga, želimo vjerovati da će naše prirodne vrijednosti ubuduće biti mnogo više prepoznate i da će naredne generacije znati da upravo tu, u svojoj avliji, imaju najljepše vidike, poglede i beskrajna prostranstva.

Naš stepen poštovanja i divljenja je porastao još više upravo ove godine. Shvatili smo da koliko god mislili da smo bili svjesni određenih vrijednosti, ipak smo tek na početku, kao da ponovo učimo hodati. Zbog toga smo se odlučili ispočetka istraživati naše domaće sredine, posjetiti druge poznate planine i visine poput Visočice, ali i provesti nekoliko dana na planini na kojoj se nalazi najviša nadmorska visina u Bosni i Hercegovini – Magliću. Upravo na toj najvišoj tački, sa koje se pruža pogled na našu domovinu, skupili smo sva osjećanja i pustili radost da se širi njenim prostranstvima te bili zahvalni na osjećaju iskonskog mira kakav možete pronaći samo u višim nadmorskim visinama.

Bez obzira što kažu da je svijet “zaključan”, vaša i naša sloboda se krije u bliskom okruženju, planinama koje se nalaze oko nas i vjerujte da one čeznu za našim koracima i pogledima.

Činjenica je da one sadrže beskonačno mnogo čistog zraka i pružaju širok spektar aktivnosti koje ne samo da produžuju životni vijek nego definitivno kreiraju i antitijela od raznih virusa i bolesti.

A niko se ljepše ne može nasmijati od zdravog djeteta ili sretnog bračnog para, porodice, dok posmatraju sunce kako ih grije na zelenom tepihu punog beskonačnog života.

A sada mali poklon za sve vas koji nas čitate.

Ukoliko želite nekoliko činjenica o planinama u Bosni i Hercegovini, pročitajte tekst ispod. Zanemarujemo historijski značajne činjenice koje su se odrazile na sadašnjost planinarstva u Bosni i Hercegovini, a mi koji ih poznajemo osjećamo dužnost da ih spominjemo.

Jeste li znali da se prvi zapisi o reljefu Bosne i Hercegovine mogu pronaći u putopisima Evlije Čelebije i Ami Bourea još iz perioda osmanske vladavine ovdašnjim prostorima, dok organizirano planinarstvo u našoj zemlji započinje od 1892.godine?

Područje Bosne i Hercegovine je sastavni dio geomorfostrukturne cjeline Dinarida, a dinarski planinarski morfosistem predstavlja potcjelinu zapadnog dijela alpsko-himalajskog pojasa. Tako bosanskohercegovačke planine sa svojim markantnim vrhovima čine četiri petine teritorije ove države. Osim geomorfološkog, naše planine imaju i geološki, hidrografski, biografski, a svakako i klimatski značaj.

Sondercouple i njihove pustolovine po našim planina možete pratiti na njihovoj facebook i instagram stranici.

Maglić

Maglić

.

Maglić

“Visočica, bivak Zoran Šimić

Vranica

Vranica (686 m)

Treskavica

Visočica, vrh Vito

Vranica, Prokoško jezero

Treskavica, Veliko jezero

Vranica

Vranica

Treskavica

Vranica (587mnv)

Treskavica, Veliko jezero

Visočica, vrh Vito

You may also like...

bs_BA