Dan urbanih regija

Autor: Haris Hadžibaščaušević

 

Još jedan značajan datum za sve čuvare okoliša je za nama, tačnije Svjetski dan urbanih regija i Međunarodni dan prevencije eksploatacije životne sredine u ratu i oružanim sukobima. Glede na to da se čovječanstvo ove godine suočava sa pandemijom COVID-19 i koja još uvijek ne jenjava, a u prirodi čovjeka je nadati se boljim danima, ipak ne možemo ne spomenuti koliko je pandemija dodatno ugrozila našu okolinu i skoro pa potvrdila pretpostavku da će do 2050. godine u okeanima biti više plastike nego ribe i drugih biljnih i životinjskih vrsta.

Naime, sva naselja se suočavaju sa istim ekološkim problemima – zagađen vazduh, voda, hrpe smeća, divlje deponije, neadekvatno odlaganje otpada, industrijska proizvodnja, itd. Sve pobrojano je s jedne strane, dok s druge strane leži problem kako pristupiti očuvanju okoliša. Također, ratni sukobi koji se odvijaju u nekim područjima uništavaju stanište, dok se isti sukobi ponekad vode i zbog samih resursa na staništima. Ratovi iscrpljuju resurse država učesnica i često uzrokuju nekontrolisano iskorištavanje šuma, divljači, ruda i fosilnih goriva. Prema podacima Ujedinjenih Nacija, čak 40% sukoba je povezano sa prekomjernom eksploatacijom prirodnih resursa.

Kako raste broj stanovništva, srazmjerno se mijenja i struktura staništa, manja područja se spajaju u veća i postaju dio neke složenije područne jezgre pa tako govorimo o tzv. metropolitanskim područjima. Shodno tome dolazi i do promjene u društvenim, ekonomskim i ostalim strukturama urbane sredine, a s time i do usložnjavanja problema ekološke prirode unutar urbane sredine. Problem se može riješiti ukoliko se na vrijeme krene sa edukacijom, što znači početi od najmlađih članova zajednice pa sve do onih starijih, a sa ustrajnošću u edukaciji, uspjeh neće izostati.

 

 

 

 

 

You may also like...

4 0 komentara

 1. film kaže:

  Thiss iis very attention-grabbing, You are a very professional blogger. Hilda Merill Hanan

 2. film kaže:

  Enjoyed every bit of your blog article. Much thanks again. Really Great. Debera Stanton Iden

  • GeoHub kaže:

   Dear Debera, thank you for taking your time for leaving a comment of our blog and for following us. Stay tuned for more exciting content.

bs_BA