Dan nezavisnosti Bosne i Hercegovine

Autor: Haris Hadžibaščaušević

Fotografija: Historijski arhiv Sarajevo

Dan nezavisnosti Bosne i Hercegovine, koji se obilježava svakog 1. marta, je jedan od najvažnijih datuma u njenoj dugoj povijesti i povijesni trenutak kada su građani, tačnije njih 64,31%, odlučili da Bosna i Hercegovina svoju budućnost treba nastaviti kao samostalna država i država svih koji žive u njoj, bez obzira na njihovu pripadnost u ma kojem smislu.

Na referendumu o nezavisnosti Bosne i Hercegovine od SFR Jugoslavije koji je održan 29. februara i 1. marta 1992. godine, većina građana je glasala za nezavisnu i demokratsku Bosnu i Hercegovinu, državu ravnopravnih građana. Potom je uslijedilo proglašenje nezavisnosti, a zatim i reakcija na referendum.

Naime, prema instrukcijama tadašnjega rukovodstva bosanskih Srba, najprije se neizlaskom na referendum pokušalo bojkotovati glasanje i tako dovesti u pitanje validnost referenduma. Kako je nezavisnost ipak proglašena, kao drugi korak, srpske paravojne formacije postavljaju barikade u Sarajevu, dok se u ostalim bh. gradovima počinje odvijati strahovita drama.

Godine 1992, 6. aprila, članice Evropske zajednice priznaju nezavisnost Bosne i Hercegovine, a 7. aprila to čine i SAD. Bosna i Hercegovina je 22. maja te godine postala članica Organizacije ujedinjenih naroda kao Republika Bosna i Hercegovina. U isto vrijeme, u zemlji se rasplamsavaju oružani sukobi koji će odnijeti veliki broj žrtava i prouzročiti ogromna materijalna razaranja.

Nakon dugotrajnih sukoba, koji će trajati do konca 1995. godine, Bosna i Hercegovina je uspjela očuvati svoj kontinuitet i teritorijalni integritet, što će biti potvrđeno Dejtonskim mirovnim sporazumom, potpisanim u američkom gradu Daytonu 21. novembra 1995 i konačno potvrđenim 14. decembra u Parizu. Ovim sporazumom, Bosna i Hercegovina nastavlja svoj međunarodni kontinuitet pod tim imenom, sa modificiranom unutrašnjom strukturom, tj. podijeljena je na dva entiteta: Federaciju Bosne i Hercegovine i Republiku Srpsku, a nešto kasnije kreiran je i Distrikt Brčko.

Dan nezavisnosti se na području FBiH obilježava kao neradni dan, dok se na području RS ovaj dan neobilježava. Vjerovatno bi se donošenjem Zakona o praznicima na nivou države ovaj problem mogao riješiti, a s tim u vezi predložen je 22. maj kao “novi” datum za obilježavanje Dana nezavisnosti.

No, dok se problem ne riješi, svima koji ovu zemlju osjećaju svojom, želimo sretan Dan nezavisnosti!

You may also like...

bs_BA