21.02. – Svjetski dan turističkih vodiča

Autor: Haris Hadžibaščaušević

Svjetski dan turističkih vodiča se obilježava svake godine 21. februara, još od 1990. godine, kada je Svjetska federacija turističkih vodiča donijela odluku o njegovom obilježavanju. Cilj ovoga dana jeste podići svijest o vodičima kao važnim ambasadorima i predstavnicima mjesta u kojem djeluju.

Više nego ikada, poziv turističkog vodiča je pogodila pandemija, koja je ostavila katastrofalne posljedice na turizam uopće. Stoga se sav turizam premjestio u virtuelnu stvarnost, što ne mora nužno biti loše. Vodiči diljem planete redovito vode live online ture iz raznih mjesta, koristeći priliku za promociju i dajući nam priliku da upoznamo neko mjesto jednostavnim klikom miša i iz udobnosti svoga doma.

Ono što čini ovaj poziv tako posebnim jesu priče kojima vodič daje drukčiju sliku o mjestu koje turisti posjećuju. Vodič će nam dati one informacije koje nećemo baš uvijek pronaći u knjigama i dodatno će uljepšati našu posjetu nekom mjestu. Potrudite se da i vi rezervišite vođenu turu kada budete putovali, jer ćete tako bolje upoznati mjesto i podržati rad ovih ambasadora kulture.

Povodom Dana vodiča 2021, u svijetu se organizuju besplatni live virtuelni obilasci gradova, muzeja i drugih lokacija, a i u glavnom gradu naše zemlje su pripremljeni brojni besplatni obilasci u organizaciji Udruženja turističkih vodiča “Vučko”, koji su također iskoristili priliku da posjete kolege iz Visit Jablanica, pritom obilazeći Muzej “Bitka za ranjenike” i upoznavajući se tako sa novim turističkim sadržajem u ovom muzeju, kao i drugim novitetima na prostoru Jablanice, o čemu ćemo detaljno pisati uskoro.

You may also like...

bs_BA